Natten

“Hur fotar du natthimlen?”
En vanlig fråga. Det korta svaret är; stativ, 13sekunder slutartid, ISO1600-3200, ƒ2.0. Men en bild är bara början. Ofta tar jag 4-11 bilder, antingen för att bygga ett panorama, eller för att stapla dem på varandra. Sen börjar redigeringen. Se filmen om Into The Ocean så förstår du mer.

Håll till godo – och njut av mörkret. 

Asunden

Ovan: Asunden. En “stående Vintergata”, fotad på kvällen i Augusti

Nedan: Närsholmen. En “liggande Vintergata”, fotad strax innan soluppgången i April

Närsholmen

Under våren, tidigt innan solens strålar påverkar atmosfären allt för mycket, är 180° graderspanoraman möjliga. Vintergatan reser sig med sin kärna, med stoftmoln, nebulosor och annat i Sydost och “går ner” med sina svagare detaljer i Nordväst. Här, en av de första panoraman jag fotograferat och redigerat.  Holmhällar. (slutsåld)

Furilden och reflektioner. Ett resultat av 8 staplade bilder, nära soluppgången.

Trädet på Kuppen. En mörkare redigering. En mörkare natt. 10 staplade bilder. 

Holmhällar igen. Endast 4 staplade bilder, i gränslandet mellan natt och dag. Det finns 10-20 minuter som är min “sweet-spot”. Exakt här, där solen anas under horisonten, samtidigt som Vintergatans textur, färg och form ännu finns kvar i mörkret ovan. Runt 04.30, 17/2 2016.

Närsholmen. Jag ser norrskenet i norr (till vänster i bild, ovan för Burs). Samtidigt vet jag att om 10-20 minuter går scenen förlorad av en annalkande gryning. Där springer jag, med stativet i högsta hugg för att komma så långt norr om Närsholmens Fyr jag kan, för att kunna få med Vintergatans kärna i Sydost. Fotar himlen, 8 stående exponeringar. Fota marken, 8 stående exponeringar. Bygger ihop och redigerar och ca 25 timmar senare – voila:

Närsholmen Fyr.
Tagen ca 20 minuter innan den ovan. Ett mäktigt panorama med totalt 25 exponeringar i natten. (slutsåld)

Norrskenet (igen!!) till vänster i bild (norr) och Vintergatans kärna i Sydost. (slutsåld)