”flash did not fire”…

Publicerat

… är en av de många delar av information som följer med en RAW-fil, som bildas när kameran liksom fotat. RAW eller NEF-formatet är en rå-data fil, där ingenting görs med bilden, till skillnad från t ex .jpg och liknande. Fördelarna är grymma. Att fota RAW ger möjligheter i efterbehandling eftersom så mycket mer information finns. Skuggor, högdagrar – ja rubbet är liksom ”större”.

”Flash did not fire” handlar egentligen, tror jag, om ett mindre myteri. Kameran är förbannad och vill slänga upp blixten eftersom det jag fotar är ultra-mega-dunder-mörkt, tycker den. Den har rätt. Men här kommer jag och säger åt den att skärpa sig, vara öppen i 5 sekunder, ƒ6.3 och ha ISO50. Det reder den liksom inte ut riktigt, och markerar genom att säga i datafilen som kallas EXIF : Flash did not fire.

Extra kul blir det ju förstås när det jag fotar är ”the mother of all flashes” och jävlar i min låda om den ”fired”. På dessa 5 sekunder small det så det knakade i öronen. Bilden är tagen med 20 mm, och endast vagt beskuren. 20mm är väldigt, väldigt vidvinkligt och – för att fatta mig kort, den här busen till blixt var nära.

Njut – regndropparna på linsen kommer på köpet. BlixtHamnWeb