Natthimlen är tillbaka

Publicerat

Det finns många platser för exceptionellt bra nattofoto, eller astrofotografering som det heter. Natthimlen på Gotland är slående mörk, och lämpar sig fantastiskt för denna genre inom fotografi. Stjärnhimlen kommer fram på ett oerhört tydligt sätt, och varje gång jag är ute slås jag av det gotländska mörkret, vår gotländska natthimmel. Fortfarande relativt mörk, tack vare mindre samhällen, kommer natthimlen fram. Även norrsken, förstås.

Just den här kvällen fanns prognos ute för mycket kraftigt norrsken, inte alls som det som syns här på natthimlen. DN. intervjuade mig, Expressen likaså. Lördagen var hektisk, med andra ord. Men trots uteblivet geomagnetiskt stormande, letade sig ett svagt men vackert norrsken ned över Gotland. En tävling mellan ljusföroreningen (Stockholm) och dimma, moln vanns tillsist av norrskenet. Drömsk vy. Knappast överdådigt redigerad. Två bilder a 6 sekunder styck. Passa på att följa www.facebook.com/norrskensverige om du inte redan gör det, så kanske du också hinner ut. Nästa gång under natthimlen, för lite nattfoto.