Ett axplock av 4 års norrsken (på gotland)

Publicerat

Ibland är det lite extra kul, stanna upp och titta. Jag har gjort samlingar förut, eller tagit ut nån bild, ibland åt SVT, eller Helagotland.se. Att norrskenet fascinerar råder det knappast någon tvekan om. Trots ganska gediget medialt fokus, både lokalt och nationellt får jag fortfarande många skeptiska kommentarer kring norrsken på Gotland, vilket man iofs kan förstå. Det vi måste förstå är ju att norrskenet börjar på ca 8 mils höjd, och sträcker sig upp, ibland upp till 40 mils höjd. Detta innebär att samma norrsken som strålar i zenit, rakt upp i skyn över, säg Umeå, syns härifrån, bara något lägre ner på horisonten. Blicken måste oftast vara fast besluten om att upptäcka den så tydliga texturen av svagt, ibland starkare, dansande ljuspelare. Virvlar och virrvarr av ljus, ömsom disigt, ömsom skarpt. Ofta vitt-grönt för ögat.

Om några år är vi inne i solar maximum igen, då vi mest troligt varje månad kommer att bombarderas av partiklar som föder norrsken ned mot ön.. Jag längtar.